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KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-362 

Issued: January 1994 
Modified:  by KBA E-428 

The Rules of Professional Conduct are amended periodically.  Lawyers should consult the 
current version of the rules and comments, SCR 3.130 (available at 

http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Questions: May the Kentucky Lawyer Referral Service (KLRS) inset into its contract with 
member attorneys the following term 

"In all contingency fee cases, the member attorney must submit to the KLRS 
Director (or allow the KLRS Director to review) documentation adequate to 
confirm the total amount of the settlement," and may member attorneys comply 
with it? 

Answer: Yes, to both questions. 

OPINION 

In KBA E-288 (1984) (reissued below) the Committee opined that the KLRS could 
require participating lawyers to return 10% of any fee collected from a referred case to the KLRS 
to help defray the expenses of the service. The KLRS has become concerned that contingent 
fees are not being fully and fairly reported by some participating attorneys. 

The KLRS may include a requirement of truthful reporting and verification of fees in 
contracts with participating lawyers.  A lawyer may not engage in dishonesty or make false 
statements.  Rule 4.1. Ordinarily, the amount of a fee is not privileged information in an 
evidentiary sense. If the consent of the client and attorney is deemed necessary under Rule 1.6, 
then it must be provided for in the KLRS contract and in the contract between the member 
attorney and his or her client. We note however that if the settlement agreement requires 
confidentiality, the KLRS should also be bound by such agreement.  In the Committee's view, if 
a settlement can only be reached on condition of confidentiality, it should be sufficient that the 
lawyer certify to the KLRS his or her compliance with the (10%) remittal requirement, given the 
sanctions available under Rule 4.1. 

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 
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